‘Ik weet gewoon niet of ik bang ben of dat ik de angst van de mensen om me heen voel’. Ik heb de zoveelste student aan de lijn die op zoek is naar steun. Ik herken het gevoel, ook ik voel de collectieve stress die heerst sinds het Corona-virus de wereld in zijn greep heeft. De appjes vliegen heen een weer tussen studenten onderling, daarnaast worden ze overspoeld door mails vanuit school en krijgen ze telefoontjes van bezorgde ouders. Er wordt veel gespeculeerd en er worden allerlei ‘feiten’ gedeeld die regelmatig gebaseerd zijn op halve informatie. Gevolg; paniek alom!

Op dit moment is er voor een aantal studenten door school bepaald dat ze hun buitenlandstage moeten afbreken en dat ze dus terug naar Nederland moeten. Een aantal is het eens met deze beslissing maar er zijn er ook bij die ons huilend opbellen omdat ze veel liever hier blijven. Hoe graag we ze ook hier houden, wat moet dat moet. Wij voelen ons uiteraard verantwoordelijk voor ‘onze’ studenten en doen er dan ook alles aan om ze van de juiste informatie te voorzien en vooral zelf rustig en positief te blijven. Het enige dat we kunnen doen is luisteren, meedenken en alles zoveel mogelijk in goede banen leiden. Niemand heeft er iets aan als wij de bezig zijn met het praten over doemscenario’s. Ook al heeft deze situatie natuurlijk ook flinke impact op ons bedrijf, we kiezen er bewust voor om sterk te zijn voor hen die een beetje de weg kwijt zijn door alle consternatie.

Het hele gebeuren doet me ook stilstaan bij wat er allemaal wel is. Zo ben ik mega dankbaar voor mijn team, alle lieve mensen om me heen en het feit dat ik überhaupt een een dak boven mijn hoofd heb. Een van onze kinderen studeert in Nederland en natuurlijk zijn we als gezin liever bij elkaar op dit soort momenten, maar ik ben dankbaar voor de vele communicatiekanalen die er zijn om contact met elkaar te houden. Ik ben dankbaar voor mijn partner met wie ik al menig crisis heb doorstaan. Dankbaar voor alle positieve initiatieven die opgestart worden om de spirit erin te houden. Zo wordt er vanavond in Málaga om 20.00 uur geapplaudisseerd vanaf balkons en vanuit ramen voor het zorgpersoneel en werd er eerder in een Italiaans dorp samen gezongen. Hartverwarmend! Binnen mijn eigen team werd vandaag in plaats van gehamsterd een hamster geadopteerd van studenten die terug naar Nederland gaan. Ik word daar blij van! Huisdieren werken stressverlagend en hebben een gave om mensen te verbinden. Bijkomend voordeel ze kunnen het c-virus niet overbrengen.

Laten we rustig blijven en vertrouwen hebben en vooral aan onze medemens denken. Mocht je als student wel een handje hulp kunnen gebruiken in het leren omgaan met stress? Stuur dan een berichtje naar joyce@yourjourney.academy, dan geef ik je toegang tot ons online programma MYStress, en nee… ik ga je daarna niet spammen.

Share: