“Ik wil jullie vragen om je mobiel…..ERBIJ te pakken”. Er gaat gelach door het lokaal waar ik op dat moment voor sta. De docent heeft de studenten namelijk nét gevraagd om hun mobiel op te bergen. Op deze manier beginnen we elke sessie tijdens onze College Tour. We hebben er bewust voor gekozen om te starten met een Kahoot!. Dit is een leuke interactieve manier om het ijs te breken en meteen hun kennis te testen rondom studiekeuze. Prachtige win-win.

In de Kahoot!-quiz vragen we onder andere of ze weten hoeveel verschillende opleidingen er bestaan in Nederland. En dan hebben we het over MBO, HBO en universitaire opleidingen. Het merendeel heeft geen flauw idee en gokt maar wat. Het juiste aantal is 2500! Hoe kun je in hemelsnaam kiezen uit zoveel verschillende soorten opleidingen? De studenten én docenten weten vaak niet wat ze horen. Later in de sessie komen we uiteraard terug op hoe je kiest zonder te verzuipen in dit hoge aantal mogelijkheden.

‘Hoe hoog is het percentage mensen dat uiteindelijk werkzaam is in de beroepsgroep waar hij of zij voor is opgeleid?’ Dit blijkt slechts 25%. Dit verbaast de meeste studenten, ze schatten het vaak veel hoger.
Tijdens de quiz blijkt elke keer dat de meeste studenten weten wat een talent is. ‘Iets van nature goed kunnen’ is natuurlijk leuk, maar hoe belangrijk is het daar iets mee te doen als je een studie of beroep kiest? Op deze vraag volgen vaak leuke reacties.

Ik vraag ze ook of ze mensen in hun omgeving hebben die in hun ideeën geloven of dat er ‘dromendoders’ tussen zitten, mensen zijn die altijd zeuren en zeggen dat ‘iets je toch niet gaat lukken’. Het is mooi om te zien dat door vragen te stellen de studenten echt aan het denken worden gezet. En ook al is er niet in alle sessies evenveel interactie, we merken vaak in de nagesprekjes dat er wel degelijk zaadjes zijn geplant. Het is natuurlijk ook best spannend om in een groep te reageren of je vraag te stellen.

Studenten leren zelf keuzes te maken waar ze gelukkig van worden is waar het wat mij betreft allemaal om draait. Hoe? Door middel van de inspiratiesessies tijdens de College Tour, persoonlijke coachgesprekken, onze online programma’s, maar vooral door voor te leven. Want in hun ogen leid ik natuurlijk het ultieme ‘droomleven’ in Spanje. En ook al vertel ik ze uiteraard dat ook ik regelmatig de nodige uitdagingen tegenkom, uiteindelijk hebben ze natuurlijk gelijk want ik ben wel mijn droom achterna gegaan!

Share: