Tot diep in de nacht zitten de studenten te leren, het is volop examentijd en alsof dat nog niet genoeg is, komt daar voor veel Spaanse studenten ook nog ‘selectividad’, het toelatingsexamen voor de universiteit, achteraan. Gedurende het hele jaar worden de studenten door docenten voorbereid op deze periode. Mijn dochter en haar vriendinnen hebben aan het begin van het schooljaar geteld hoe vaak het woord ‘selectividad’ door de docenten werd genoemd. Binnen een week zaten ze boven de 100 keer, ze zijn acuut gestopt met tellen omdat ze er toen al helemaal gestrest van werden.

Wat willen hun docenten hiermee bereiken? Natuurlijk is het goed om studenten bewust te laten worden van het belang van een goede voorbereiding op de eindexamens en studeren in het algemeen, maar of het op deze manier werkt? Wat ik vooral zie gebeuren is dat het stresslevel per week omhoog schiet. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Beter lijkt het mij om studenten bewust te laten worden van het doel van de examens. Waar doe je het allemaal voor? Welk toekomstperspectief heb je? Als je weet waar je het voor doet, wordt het makkelijker en vaak ook leuker. De motivatie komt dan uit jezelf en daarmee verhoog je je slagingskans en mogelijk verlaag je daarmee het stressniveau tot een hanteerbaar niveau.

En hoe zit dat in Nederland? Wordt daar de druk ook zo opgevoerd? Als ik Nederlandse studenten en de media mag geloven, is de druk daar helaas ook hoog. Studenten die elkaar gek maken vanuit angst voor een te hoge studieschuld. Studenten die in de groepsapp mede-studenten deelgenoot maken van hun eigen stress. Studenten die zich een nummer voelen op school en daar stress van krijgen. Studenten die druk voelen van buitenaf en hun studiekeuze laten beïnvloeden door vrienden, familie of docenten. En dan zijn er nog studenten die het gevoel hebben dat ze een keuze moeten maken voor de rest van hun leven.

Stress onder studenten is dus universeel en heeft weinig te maken met het land waar ze geboren zijn. Al durf ik wel te beweren dat hoe zuidelijker je komt, de levensstijl steeds relaxter wordt en doorgaans het stressgevoelig lager ligt dan in Nederland.

Deze week ontvangen veel studenten in Nederland de uitslag van hun examens. Ook dit levert weer de nodige stress op. Om studenten met stress te helpen de stress te verlagen, hebben we een korte meditatie op onze website staan. Je download hem hier.

Share: