“Ik vind u wel een stoere chick”. Ik kijk de studente die ik op dat moment coach van opzij aan en kan een lach niet onderdrukken. Die twee woorden, ogenschijnlijk zo tegenstrijdig, in één zin geven voor mij mooi weer hoe ik mij verhoud tot de studenten. Ik mag soms heel dichtbij komen in de, vaak serieuze, gesprekken die ik met ze voer en regelmatig lol met ze maken. Tegelijkertijd is het duidelijk dat ik niet tot hun ‘peers’ behoor. Die grens bewaak ik goed en dat zit hem in kleine dingen. Zo zul je mij geen straattaal horen bezigen of studenten zien begroeten op een manier die zij onderling gebruiken. Ik vind het al snel sneu worden als je gemaakt jong gaat lopen doen en studenten prikken daar feilloos doorheen en ergeren zich vaak groen en geel aan dit soort gedrag.

Ik ben flink wat jaartjes ouder en ben vaak van dezelfde leeftijd als hun ouders. Ik krijg regelmatig de vraag of ik de studenten als mijn kinderen zie. Dat is niet het geval. Ik heb twee kinderen en dat vind ik meer dan genoeg. Ik zie mezelf meer als een soort ‘tante’ die geïnteresseerd vraagt hoe het met de studie gaat en ze stimuleert keuzes te maken waar zij zelf gelukkig van worden. Maar die ook benadrukt dat het belangrijk is te genieten en lol te maken. Je bent tenslotte maar een keer jong.

Op kantoor word ik door onze jonge teamleden wel eens voor de grap ‘Gossip Girl’ uit de gelijknamige dramaserie genoemd, omdat ik vaak op de hoogte ben van wat studenten allemaal uitspoken tijdens hun stage of vrije tijd. En inderdaad er wordt mij veel in vertrouwen verteld, maar in tegenstelling tot de hoofdrolspeelster laat ik het wel uit mijn hoofd daarover iets los te laten aan anderen. Of het moet door hen zelf breed uitgemeten worden op social media en dan nog ben ik voorzichtig.

Inwendig moet ik vaak lachen om de onhandige acties die ze soms uithalen en de onderwerpen die ze onderling bespreken. Onderwerpen die zich voor mij in een vorige eeuw afspeelden. Tegelijkertijd blijf ik op de hoogte van allerlei interessante ontwikkelingen en kan nog over redelijk veel dingen meepraten. Maar bovenal geniet ik van het contact met jongeren; het houdt me jong en het is zeker nooit saai!

Share: