Terwijl ze mijn nagels doet, kletsen we bij. In eerste instantie over koetjes en kalfjes. Over kerst, de kadootjes en het feit dat het nog niet makkelijk was voor iedereen een passend kadootje te vinden. Over haar oma die met oud en nieuw overkomt uit Roemenië en het feit dat zij onze familie wel kan verstaan, maar Dave haar familie niet. Behalve haar ouders spreken ze namelijk geen Spaans of Engels. We hebben het over het feit dat haar oma meer kadootjes heeft toegestuurd voor haar vriendje dan voor haar. We moeten er allebei om lachen. Ze mag hem dan wel niet verstaan, ze heeft blijkbaar toch zijn hart gestolen.

“Ik overweeg mijn haar af te knippen”, zegt ze opeens vanuit het niks. Ze heeft mijn aandacht. “Joh, wat maakt dat je dat wil?” vraag ik. Ze heeft namelijk een bos haar waar je u tegen zegt en waar ik zo’n beetje drie jaar voor moet sparen, dus ik benijd haar best wel en ben oprecht benieuwd naar de reden van deze overweging. “Omdat ik het wil doneren”.

Ze kijkt me even glimlachend aan en voegt er aan toe “Ik hoef alleen nog maar Dave te overtuigen”. Ik grinnik, ik weet nu al dat ze daar een grote kluif aan gaat krijgen. Ik ken mijn zoon. “Daarnaast wil ik vrijwilligerswerk gaan doen in het ziekenhuis op afdeling waar zieke kinderen met kanker liggen. Ik heb ooit toen ik zes was, in het ziekenhuis gelegen en kan me nog goed herinneren dat er speciale clowns langs de bedden kwamen om de kinderen op te vrolijken. Dat heeft veel indruk gemaakt. Ik ben wel heel gevoelig dus vind het wel lastig om in de buurt van zoveel verdriet te zijn, maar ik heb nu tijd en vind het belangrijk”.

“Cambia la mano”, vervolgt ze quasi streng. Ik wissel van hand en laat haar woorden nog eens goed tot me doordringen. Ik weet dat ze het zorgen niet van een vreemde heeft, haar moeder werkt met kinderen die bijzondere aandacht nodig hebben. Haar vader was in een vorig leven dierenarts. Sinds ze onderdeel van ons gezin is geworden, leer ik haar stukje bij beetje steeds beter kennen. Ik ben blij met haar en ook mijn zoon heeft het maar getroffen met zo’n vriendin. Ze mag dan wel de helft van zijn lengte zijn, maar haar hart en daden zijn groot!

Share: