Slaperig loop ik de keuken in, waar man en dochter ontbijt staan te maken. “Ik moet jullie iets bekennen”, zeg ik zachtjes. “Volgens mij ben ik verslaafd”. Ze reageren allebei rustig op mijn ontboezeming, tenminste zo lijkt het. Net zo rustig als mijn moeder ooit reageerde toen ik haar opbiechtte dat ik rookte en zij allang blij was dat ik niet zwanger bleek te zijn. Alleen gaat het dit keer niet over roken.

“Hebben jullie me vannacht niet door het huis horen spoken?”, vraag ik. Nee, dat hebben ze niet, ze zijn allebei namelijk jaloersmakend goede slapers. “Ik leek wel een drugsverslaafde op zoek naar een hit”, vervolg ik. “Alle laden en kastjes heb ik doorzocht maar zonder resultaat met als gevolg dat ik amper heb geslapen”. Ik slaak een diepe zucht. “Ik heb echt hulp nodig, dit moet stoppen”. Zij kijken me wat meewarig aan. “Joh, het valt vast mee, mam”, zegt mijn dochter. Haar vader is het roerend met haar eens.

Ik ben daar nog niet zo zeker van, het is een hardnekkige gewoonte waar ik volgens mij niet zo snel vanaf kom. De enige manier is waarschijnlijk om cold turkey stoppen, net zoals ik dat jaren geleden met roken heb gedaan. Met succes overigens al weet ik nog exact waar ik mijn laatste sigaret rookte en in welk jaar het was. Gek hoe dat werkt.

Zou er een soort afkickprogramma voor bestaan, vraag ik me af. Ik ga op ‘consult’ bij dokter Google. Ik kom geen programma of iets dergelijks tegen voor dit fenomeen wat toch best een beetje vreemd is. Ik weet namelijk zeker dat er meer vrouwen last hebben van deze, toch best typische, verslaving. Ik kan er in ieder geval zo één of twee opnoemen als het moet. De meesten zijn ermee begonnen toen ze kinderen kregen omdat ze anders helemaal geen nachtrust meer kregen. Een aantal is nog steeds stevige gebruiker ook al zijn de kinderen inmiddels allang groot.

Er blijkt dus niet een soort AA te bestaan, dus dat wordt op eigen kracht aan de bak. Misschien lukt het me om te minderen, eerst van twee naar één en dan zonder? Uit ervaring weet ik dat dit niet werkt bij mij. Gelukkig is het vandaag zondag en zijn de winkels dicht, ik kan ze dus ook niet gaan halen, dat scheelt. Ik kan dit, spreek ik mezelf ferm toe en gooi resoluut mijn zojuist gevonden laatste oordopjes in de afvalbak.

Share: